Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği her birey için düzenli olarak yaptırılması gereken bir işlemdir ancak bu işlemden önce diş taşlarının oluşuma sebep olan durumları incelemeliyiz. Gün boyunca yenen yiyecekler ağızda asit reaksiyonuna neden olur ve dişlerde kalıntı bırakır. Bunun sonucunda dişlerde bakteri plağı oluşur. Düzenli fırçalama bakteri plağını temizler, ağzınızda oluşan asidik pH’ı nötralize eder ve yiyecek parçacıklarını ağzınızdan ve dişlerinizden uzaklaştırır. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamazsanız, plak dişlerinizde uzun süre kalarak boşluklara ve diş minesine zarar verebilir. Sert tartar, düzenli fırçalama ile giderilemeyen sertleşmiş bakteri plağının bir sonucu olarak oluşur. Ayrıca tartar giderme, tartar giderme olarak da adlandırılır. Bakteri plağının sertleşmesi sonucu dişlerde oluşan sarı veya kahverengimsi tartar, diş hekimi tarafından özel aletler kullanılarak temizlenebilir.

Dişler nasıl temizlenir?

Diş taşı temizliği uygun görüldüğünde hastanın diş yüzeyindeki tartar ve plakları temizlemek için çeşitli aletler kullanılır. Aşındırıcı olmayan aletler diş yüzeyinden plak ve tartarı temizler. Diş taşı temizliğinden sonra pürüzsüz ve temiz bir diş yüzeyi elde edeceksiniz.
Taş ve plak temizliği yaptıran hastalara ihtiyaç halinde diş beyazlatma ve cilalama tedavileri de uygulanabilir. Diş taşı temizliği; diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi ve hatta diş kaybı gibi sorunların önlenmesinde önemli rol oynar.

Doğru ve düzenli ağız ve diş bakımı yapılsa bile besinlerdeki ve tükürükteki bazı mineraller 6 ay ile 1 yıl arasında yeni diş taşlarının oluşmasına neden olabilir. Genellikle tartarı çıkarmanın ilk adımı bir ultrason makinesi kullanmaktır. Bu titreşim tartarın çatlamasına neden olur. Bu işlemde iri diş taşları dişlerden ayrıldıktan sonra dökülen tabaka ağza su püskürtülerek yıkanır.

Ardından küçük tartarı ince bir aletle temizleyin. Diş eğriliği ve diş aralarındaki tüm tartar giderilinceye kadar tedavi devam eder. Taşlar tamamen temizlendikten sonra tartar tedavisini bitirmek için diş taşı cilası veya florürlü diş macunu sürülür.

Diş fırçaladıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler

  • Ölçeklendirmeden sonraki ilk 2 saat hiçbir şey yemeyin veya içmeyin. İlk 24 saat sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Diş taşı temizliğinden sonra ilk birkaç gün dişlerinizde hafif bir karıncalanma hissi, sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet olması normal kabul edilir ve etkili bir çözüm olabilir. Hasta konforunu artırmak için ölçeklendirmeden sonraki ilk birkaç gün hissedilen hafif, şiddetli ağrıyı hafifletmek için basit ağrı kesiciler reçete edilebilir.
  • Diş taşı tedavisi sonrası hastaların ağız ve diş hijyenine dikkat etmesi çok önemlidir. Tedaviden hemen sonra diş temizleme işlemi hasta için rahatsız edici olabilir. Ancak fırçalama ve diş ipi kullanımına dikkat etmek çok önemlidir.
  • Tartar çıkarıldıktan sonraki ilk birkaç gün hafif bir kanama riski vardır. Bu süreçte antiseptik bir gargara kullanmak faydalı olabilir. Kalın diş taşı olan ya da ileride periodontal hastalığı olacak kişilerde tartar temizlendikten sonra sallanan dişlere sahip olabilir.
  • Diş taşı temizliğinden sonra 6 ayda bir diş kontrollerinizi aksatmayın. Diş hekiminiz gerekli görürse tartar temizliğini tekrarlamanız gerekebilir.

Diş taşı temizliği işlemi için bizimle iletişime geçebilir, tedavilere ait görselleri incelemek için İnstagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.